30.11.11

Sotsnaturalismi Eesti Telefilmilt AD 1978

Mesilase 1976 ilmunud jutustuse ainel valminud lühimängufilm “Stereo” on eetris aina sagedamini. Teist korda juhtus see vastsel ETV-2 kanalil pühapäeval, 15. novembril 2009 maaelu teemaõhtu raames, kus eelreklaamiga lubati...
… ehtsat maaelu, mis tulvil olelusvõitlust ja vürtsikaid inimsuhteid...
Eelmine kord oli too kunagine riiulifilm kavas 15 kuu ja 5 päeva eest ETV põhikanalis. Sealt pärineb ka siinolev You-Tube'i salvestis.


Peategelane algaja tõpratohter Lembit Savikas (Tõnu Kilgas) aitab ilmale tõsielulise vasika

Aastal 2011 oli film ETV-2 kavas pühapäevadel, 1. mail ja 14. augustil. Seekord oli ETV suutnud esituste vahet pidada vastavalt 17 ja pool ning seejärel vaid 3 ja pool kuud. Viimati läks film eetrisse samal kanalil 10 kuud hiljem: laupäeva, 16. juuni õhtul ja pühapäeva, 17. juuni pärastlõunal ning Võidupäeva aegu 2012 jõudis ka kogu pikkuses (47'15") YouTube'i videokanalisse. Kas ETV-2 on n-ö omadega kuival või on see lühimängufilm tõesti nii hea?

Mesilase jutustuse motiividel on Peeter Simm loonud parimas mõttes kunstilise filmi noore spetsialisti esimestest juhtumustest ja tundmustest esimestel tööpäevadel tema esimeses töökohas… Kuigi sisult võiks filmi pidada igati sotsrealistlikuks, vormilt on see siiski naturalistlik ja, kuigi pikavõitu, ometi õnnestunult mõjusa lõpuga.

Mesilasliku algega peategelast mängib Tõnu Kilgas, kelle häälepartii esitab aga režissöör ise. See oli hiljem laulva näitleja tee valinud noormehe esimene filmiroll. Filmitud on Heimtalis ja Savikotis Mulgimaal, avakaadrid tehtud aga otse EPA-s veterinaariateaduskonna praktikumis…
Noor veterinaar Lembit Savikas saabub külla, kus suudab korda saata mitmeid segadusi ja seda filmi sümboli — raadiomuusika saatel.
Nii seisab lühitutvustuses filmile, mis n-ö pääses riiulilt alla alles koos Mesilase välispagulusest naasmisega. Riiulile pandi mängufilm aga praktiliselt kohe, kui ta ära hüppas, so vahetult pärast filmi valmimist.

Film ei tolmu enam riiulil ja tal on seega õnnelik saatus, viimast suuresti ETV lisakanali loomise tõttu. Kuivõrd ETV programmipoliitikas muutusi kavas ei ole, võib lähikuudel—aastatel seda filmi näha veel ja veel, nii et riigitelevisiooni süü pärast Mesilase nimi küll ei tuhmu veel niipea.

No comments: